top of page

36. פאנל הרצאות. שבת אחה"צ

פצע כפתח – פתיחת דלת לטראנספורמציה

הזדמנות שניה להפייסטוס, האמן הפצוע

 

בהנחיית: ג'ניס שפירא , מטפלת באמנות

ההרצאה הינה פרזנטציה שיצירתה מתבססת על התפיסה שלהרצאה על טיפול באמנות מתאים להעביר את עיקר הנושא בשפה חזותית.

נפגש עם האל היווני הפייסטוס (וולקן בגרסתו הרומאי) שנולד עם כפות רגליים מעוותות. אמו לא רצתה תינוק מכוער וזרקה את הרך הנולד מהר אולימפוס לתוך האוקיינוס. נראה איך נימפות הים פתחו את ליבן אליו וגידלו אותו בסוד במערה במעמקים, שם עבר אינקובציה מרפאה ולידה מחדש.  נלווה את הפייסטוס בדרכו שהובילה להיותו אמן שהקים בית מלאכה בתוך הר געש, שם גייס את הלהבות התת קרקעיות, הן המוחשיות והן הרגשיות, כדי להלחים עבודות ממתכת. בהמשך נראה איך פיתוח כשרונותיו האמנותיים יחד עם הפעלת ה"טריקסטר" שבו איפשרו לו לחזור הביתה, לאמו ולמקום לידתו, וכך לסגור מעגל.

נתמקד ב 5 פרקים של המיתוס . בכל פרק נתבונן גם בעבודות אמנות שנוצרו על ידי אמנים או על ידי מטופלים תוך כדי התמודדותם היצירתית עם פצעי נטישה. נתייחס לאמירה של ג'יימס הילמן לגבי פצעי נטישה כה עמוקים שלא ניתן לרפא אותם באופן מוחלט.  יחד עם זאת כן ניתן לשנות את הקשר שלנו איתם, שינוי שבהחלט עושה הבדל. אחת הדרכים לעשות אבודה מרפאה זו הינה נתינת ביטוי בשפת האמנות למצוקותינו הבלתי נסבלות.

יהיה דגש על תפקידה של עבודה יצירתית בטראנספורמציה של פצעיים למשאבים, גם ברובד האישי וגם ברובד החברתי והאוניברסלית.

 

ג'ניס שפירא

אמנית, מטפלת באמנות חזותית בגישה יונגיאנית ומרצה. לאורך השנים, היא מקיימת דו-שיח עם שלושת התחומים של יצירה, טיפול והוראה, שמעורבים גם בדיאלוג פורה בינם לבין עצמם. ג'ניס היא בוגרת מחלקה לאמנות בבצלאל ונשארת נאמנה לאמנות כמרכז עיסוקיה. היא רואה את היצירה האמנותית כמרכז הטיפול. מזה כעשרים וחמש שנה היא אחראית על הסדנא לאמנות בקהילה הטיפולית ביחידת מתבגרים בבית חולים איתנים. שם היא פיתחה את המודל שמוצג בספר זה. גניס מלמדת במכללה האקדמית לחברה ולאמנויות, בסמינר הקיבוצים, במכון הישראלי של פסיכולוגיה יונגיאנית ובאוניברסיטה בר אילן. היא משלבת הוראת תיאוריה עם לימוד חווייתי בתנאיי סטודיו.

bottom of page